Viktig gjennombrudd i Murmansk

Den første overføringen gjennom bank har lykkes.

I forrige uke mottok Den evangelisk-lutherske menigheten i Murmansk kr 10 000 fra Norges Samemisjon. Det er første gang Norges Samemisjon har klart å overføre penger gjennom bank siden sanksjonene ble innført for to år siden. Overføringen ble gjort i samsvar med alle internasjonale regler og i tråd med norsk sanksjonslovgivning.

 

Nå ønsker Norges Samemisjon å få med seg lutherske kristne i Sverige og Finland på å støtte menigheten i Murmansk. Menigheten strever økonomisk, de har måtte si opp alle ansatte utenom presten, og myndighetene truer med å stenge kirka pga. manglende investeringer på bygget. Får menigheten ikke støtte fra utlandet, er det fare for at den ikke overlever.

 

Til tross for store økonomiske vansker opplever menigheten framgang. Søndag 11. februar var det husmøte hjemme i leiligheten hos prest Aleksander Voltsjok og kona Anna (bildet). Tema for samlinga var "bønn". Menigheten i Murmansk er viktig for Norges Samemisjons arbeid på Kola-halvøya, også på småstedene ute på bygdene. Norges Samemisjon har samarbeidet med den evangelisk-lutherske menigheten i Murmansk siden 1990-tallet, det vil si i snart 30 år.

 

Så lenge det er mulig å overføre penger trygt og raskt, kan misjonen trappe opp sine humanitære prosjekt i Russland. Dermed ser det ut til at en kritisk utfordring i Kola-arbeidet er overvunnet - i alle fall foreløpig.

 

Den andre utfordringen er visum. Et predikantlag fra Norge står nå pakkeklar, men visumprosessen har tatt tid. I går fortalte prest Aleksander Voltjsok at en løsning kanskje er i sikte. Myndighetene i Murmansk antyder at en offisiell innbydelse kan være klar rundt 26.-27. februar. Derettter trenger konsulatet i Kirkenes ei uke på å ferdigstille visum. I beste fall kan første Kola-tur på to år gjennomføres i mars.

 

Ennå er det mye som kan gå galt. Men vil misjonens Herre at Norges Samemisjon skal videreføre sitt arbeid på Kola-halvøya, vil det også lykkes.

  • Publisert